Ga ik de appeltaart zelf bakken, zoek ik een recept, koop ik de benodigdheden, meng ik het in de juiste volgorde en krijg ik uiteindelijk de gewenste taart? appeltaartOf ga ik naar de bakker en koop een taart? De voordelen van zelf bakken zijn dat je weet wat er in zit, dat het de vorm heeft die jij wilt, dat het klaargemaakt wordt op jouw tijdstip, de voorbereiding zijn zoals jij dat wilt en je kunt het samen met anderen maken. Het grote nadeel is dat je veel handelingen zelf moet doen of samen met een ander. Het voordeel van kopen is dat je het resultaat ziet, je hoeft je niet druk te maken over wat er in zit en je laat een ander het werk doen.

Ik geef het bakken van de taart als opdracht aan de verslaafden die ik spreek. Zij kijken me dan verbaasd en soms verward aan. Wat heeft taartbakken nu met hun verslaving te maken?

Vaak zien we dat een verslaving ontstaat op het moment dat er een onprettige situatie is. Er ontstaat een leegte, een gemis. Dat kan zijn dat je thuis woont, ouders gaan scheiden of zijn gescheiden, je trekt je terug op je kamer en gaat online gamen of zoekt op social media contact. Het kan ook zijn dat je schroom hebt om aan te geven wat je mist in je relatie en zoekt dan seksueel contact met een ander. In beide situaties is het niet de gewenste situatie. Het blijkt dan ook dat de ingrediënten ontbreken om de situatie te wijzigen. Ook wordt er getwijfeld of er wel een goed recept is. Maar de leegte blijft.

Deze leegte wordt dan gevuld met alternatieven. Helaas wordt de situatie niet veranderd door deze alternatieven. De situatie thuis blijft ongewijzigd. De schroom blijft aanwezig. Er ontstaat ook vaak de behoefte om de situatie te veranderen, maar dan ontbreken de mogelijkheden of de handvatten.

receptKortom het recept en de ingrediënten ontbreken om de situatie te veranderen.

Je moet eerst weten wat je wilt. Wil je een appeltaart, chocoladetaart, mokkataart of toch liever slagroomtaart? Voor hoeveel personen maak je de taart?

Ga je eerst een proef maken of moet het gelijk een sterrentaart worden?

Vergelijkende vragen kun je stellen als je problemen krijgt door bepaald gedrag. Worstel jij met gedrag dat je wilt veranderen en je hebt geen goed recept of werkt je oude recept niet meer? Neem contact met ons op voor een nieuw recept met nieuwe ingrediënten.