“Geef de mensen spelen” zei de Romeinse keizer Augustus tegen zijn adviseurs. “Het volk moet vertier hebben in deze moeilijke tijden.” De Romeinen bouwden amfitheaters en organiseerden spelen. Het waren competitieve spelen, zoals wagenrennen en jachtpartijen op dieren. Later werden de spelen uitgebreid met executies en gladiatoren gevechten. De spelen werden steeds grootser en bloediger.

In het huidige digitale tijdperk ontstaan nieuwe toepassingen van oude spellen. Bij het buitenspelen doen kinderen de gladiatoren niet meer na. Zij gaan het gevecht liever aan op de spelcomputer. In de meeste huishoudens is wel een Playstation, een Xbox of een Nintendo aanwezig. Met de introductie van de smartphone zijn de spelcomputers mobiel geworden. Er is een groot aanbod van spellen en er is voor ieder wat wils. Ook hier lijkt het wel dat spellen steeds gewelddadiger, bloediger en agressiever moeten worden om de spelers te vermaken.

Spelen is goed voor de ontwikkeling en groei van een kind. Ook op latere leeftijd heeft spelen een positieve invloed. Spelen ontspant en activeert creativiteit, flexibiliteit, concentratie, uithouding en verbindt met de medespelers en tegenstanders.

Er is dus niets aan de hand, kun je denken.

Daar zit nu juist de misvatting. De meeste (oude) spellen zijn tijdgebonden. Een voetbalwedstrijd duurt 90 minuten waarbij de scheidsrechter de tijd bewaakt. Een bokswedstrijd duurt maximaal een vooraf afgesproken aantal rondes. Bordspellen zijn ook tijdgebonden. De digitale spellen zijn zo gemaakt dat er steeds een nieuwe uitdaging is. Of je nu kijkt naar Tetris, Candy Crush Sage, Fifa 15 of Call of Duty. Via internet kun je met tegenstanders spelen en je krijgt strafpunten als je het spel verlaat. Kortom alles wordt gedaan om je bij het spel te houden.

Wat is gameverslaving?

De gameverslaafde vindt het heel moeilijk om te stoppen met het spelen van een digitaal spel. Nog even dat level uitspelen, nog even die tegenstander uitschakelen of die moeilijke puzzel oplossen. Langzaam verandert het spelen van ontspannen bezig zijn naar dwangmatig handelen. Deze geleidelijke overgang naar dwangmatig gedrag, zorgt ervoor dat de negatieve invloeden niet worden gezien.

Wanneer ontspannend gamen overgaat naar dwangmatig gamen, ontstaat de gameverslaving. Dwangmatig gedrag heeft een negatieve, destructieve invloed op de speler en zijn omgeving.

Symptomen gameverslaving

De symptomen zijn als de verslaafde:

  • niet gestopt kan worden met het spelen van een spel
  • zo snel mogelijk weer met een spel verder wilt gaan
  • snel geïrriteerd of agressief wordt als ze gestoord worden bij het gamen
  • slecht slaapt en het spel in het hoofd doorspeelt
  • relaties en taken verwaarloost
  • zich terugtrekt in zijn of haar eigen wereld, dat leidt tot isolement
  • bij het idee van stoppen met het spelen van het spel angst of paniek ervaart.

Hulp bij gameverslaving

Het is belangrijk dat je je bewust bent van je eigen gamegedrag. Merk je dat je tot ’s avonds laat gamet, bij elke pauze de standen volgt, je prestaties op het werk of school verslechteren? Kortom je merkt dat gamen jou gaat beheersen?

Wij hebben een programma ontwikkeld waarbij je leert om je gameverslaving af te bouwen en ervan los te komen. Klik hier en neem direct contact met ons op.

Tijdens jouw proces is er, indien nodig, ook aandacht voor jouw partner, jouw gezin en het opbouwen en onderhouden van jouw relaties.

Klik hier en neem direct contact met ons op.