Eindelijk erkenning voor de nieuwe verslaving.

In de afgelopen jaren is er veel onderzoek naar en groeiende begeleiding geweest van jongeren met gedragsproblemen. Veel gedragsproblemen bleken te zijn ontstaan door veelvuldig, dwangmatig gamen. Het gamen kreeg grote negatieve invloed op het dagelijks gedrag van de jongeren. Er was sprake van een gameverslaving.

Op 4 februari is er een Congres ‘Gamers zijn geen losers’ voor iedereen die met jongeren werkt tussen de 10 en 24 jaar.  Zoals de titel al aangeeft gaat dit congres over gameverslaving. De inschatting is dat er momenteel ruim 12.000 jongeren aan het gamen verslaafd zijn en deze groep stijgt snel.

De jongeren beginnen het gamen uit tijdverdrijf. Er is even tijd, dus dan doe je dat. Het is leuk en nieuw. Ongemerkt wordt het spelen dwangmatig, je kunt niet meer stoppen. Het wordt dan niet meer leuk, het geeft geen voldoening en je verliest heel vaak. Maar toch blijf je spelen. Dat komt doordat het brein de beleving van het spel nog steeds koppelt aan het eerste gevoel. Namelijk toen het nog leuk en nieuw was.

Het is goed dat er nu een congres georganiseerd wordt waarbij deze verslaving uitgebreid besproken wordt. Ervaringen worden gedeeld. Symptomen, nieuwe ontwikkelingen en behandelmethodes worden besproken. Ik merk vanuit de begeleiding van jongeren dat bij de jongeren,  de ouders, de onderwijzers, de schoolbegeleiding en de hulpverleners nog veel onbekendheid is over de symptomen en de behandelmethode van deze verslaving.

In de volgende nieuwsbrief zal meer informatie verstrekt worden over gameverslaving.