Kortgeleden kreeg ik de kop van een artikel uit de Metro  te zien met de titel :
“Jongen (19) hakt hand af vanwege internetverslaving”.

Een Chinese jongen van 19 jaar is met spoed in het ziekenhuis opgenomen nadat hij zijn hand afhakte in een poging zijn internetverslaving in bedwang te houden. De 19-jarige webjunkie liet een boodschap achter voor zijn moeder voordat hij tot de bizarre handeling overging. “Mam, ik ben even naar het ziekenhuis”, zo las de geschrokken moeder op het briefje op de keukentafel. De jongen hakte zijn linkerhand af vanaf de pols en liet deze op de grond achter, waarna hij de hulpdiensten inschakelde. Wonderlijk genoeg waren doctoren in staat de hand te herbevestigen, hoewel zij niet kunnen garanderen dat deze hand weer optimaal zal werken.

Dit bericht werd geplaatst tussen diverse andere berichten, bijna zoiets als “weet je dat….”.

Deze manier van een verslaving stoppen is heel drastisch en heeft verstrekkende gevolgen. Zijn linkerhand zal zeer waarschijnlijk nooit meer volledig kunnen functioneren. Dat heeft beperkende gevolgen voor zijn toekomst, zijn werk, zijn carrière. Al naar gelang de ernst van de blijvende beperking wordt zijn dagelijkse activiteiten beïnvloed, iets simpels als eten klaarmaken zal anders gaan. Kan hij zich daarop aanpassen? Natuurlijk zal hij wel een mogelijkheid vinden om met de beperkingen om te gaan.

Het artikel roept bij mij enkele vragen op:
Welke prijs moet hij de rest van zijn leven betalen?
Was dit de enige oplossing?
Was dit de beste oplossing?
Hoe is dit zover kunnen komen?

Er is een minder drastische en doeltreffendere manier om te stoppen met internetverslaving of game verslaving. Wij maken de verslaving bespreekbaar waardoor een veranderingsproces gestart wordt. 

Ja, internetverslaving en game verslaving worden een steeds groter probleem. Niet alleen de verslaafde ervaart negatieve effecten, zoals ontkenning, liegen, dwangmatig gedrag, concentratie verlies. Ook de omgeving ervaart negatieve effecten zoals agressief gedrag, ontwijking, verminderd sociaal contact, niet nakomen van afspraken.

Het is te makkelijk om te zeggen dat het alleen een probleem van de verslaafde is. Wij gaan er vanuit dat het ook een probleem van de omgeving is. Daarom richten wij ons niet alleen op de begeleiding van de verslaafde maar ook op de directe omgeving van de verslaafde.

Regelmatig organiseren wij bijeenkomsten voor ouders, leerkrachten en leidinggevenden. Het thema van deze bijeenkomsten is het herkennen van de signalen van verslaving, het bespreekbaar maken van deze signalen en het samen vinden van een oplossing. Wij merken dat het samen vinden van  een passende oplossing goede resultaten geeft. Het verslavingsgedrag wordt dan omgezet van destructief, dwangmatig gedrag naar constructief, flexibel gedrag.

Wil je meer weten over deze thema bijeenkomsten, stuur dan een mail naar support@stopjeverslavingnu.nl met vermelding van je vraag.