smartphone duoIedere keer als ik dat hoor “Leve de smartphone” dan ervaar ik een negatieve ondertoon. Bij navraag klopt dat ook. De smartphone en de tablet worden gezien als een gevaarlijk apparaten. Je kunt er zoveel mee, je wordt er zo afhankelijk van, ik zie door de bomen het bos niet meer, mijn kinderen zijn veel handiger met die dingen dan ik. Kortom veel argwaan en frustratie bij de ouderen onder ons.

Is het voor de jongeren een stuk makkelijker?

Ja want zij groeien er mee op. Op school worden apps gebruikt om roosterwijzigingen door te geven, cijfers zijn sneller beschikbaar, via whatsapp wordt hulp gevraagd en gegeven bij huiswerk, internet wordt geraadpleegd. Er zijn veel voordelen. Als de jongeren zeggen “Leve de smartphone” dan is dat vaak met een heel positief beeld.

De smartphone is van zichzelf niet bedreigend, maar heeft wel veel mogelijkheden. De mogelijkheden lijken onbeperkt. Iedere dag komen er nieuwe apps beschikbaar. En het is onmogelijk om alle nieuwe ontwikkelingen te volgen. Dat kan het gevoel geven om achter de feiten aan te lopen.

in_a_hurry_a7bJe kunt je opgejaagd gaan voelen, want je hebt iets gemist.

Is het erg om iets te missen?

Kun je jouw smartphone ’s avonds uit zetten?

De uitdaging van deze tijd is om te leren omgaan met de nieuwe mogelijkheden. Om kritisch te zijn met welke hype je nu weer mee wilt doen.

Wij vanuit BCTT vinden dat de smartphone iets toevoegt aan de huidige samenleving. Maar zien wij ook de uitdaging voor de gebruikers van de smartphone om daar verantwoord mee om te gaan. Op het moment dat je de smartphone niet meer uit kunt zetten, van wifi punt naar wifi punt gaat, dan gaat de nieuwe techniek jouw leven beheersen en is het geen gebruiksvoorwerp meer.

Dan is het tijd om te veranderen!