Met gamen wordt digitaal spellen spelen bedoeld. Dat kan op een spelcomputer, computer, offline, online, alleen of in een groep. Er zijn veel mogelijkheden om de spelvorm te kiezen die bij jou past. Daarnaast zijn er verschillende soorten spellen: educatief, informerend, bordspellen, race en gevechtspellen. Het aanbod is groot en elke dag komen er weer spellen bij.

De online games zoals League of Legends, lenen zich voor het houden van wedstrijden. Het spel zelf zorgt al voor een strijd tussen 2 ploegen. images8GY15XKRDe stap naar het organiseren van een wedstrijd is dan al gauw gemaakt. Zo worden er nationale kampioenswedstrijden en wereldkampioenswedstrijden gehouden. De deelnemers en de organisatie bedrijven een nieuwe vorm van topsport.

Worden deze wedstrijden in de achterkamer gespeeld?      NEE!

Op 9 april van dit jaar verscheen het volgende bericht op NU.NL.

De finale van het jaarlijkse wereldkampioenschap League of Legends wordt dit jaar op 31 oktober gehouden in de Mercedes-Benz Arena in Berlijn. Dat maakte organisator en tevens ontwikkelaar van het spel Riot Games donderdag bekend. Tijdens de wereldkampioenschappen strijden de beste teams uit verschillende continenten tegen elkaar.

des-fans-du-jeu-video-en-ligne-league-of-legends-encouragent-le-8-mai-2014-les-differentes-equipes-lors-du-tournoi-organise-au-zenith-de-paris_4895517Vorig jaar werd de finale nog gespeeld in Zuid-Korea, waarbij 40.000 toeschouwers de beslissende wedstrijden live bijwoonden. In totaal werd dat evenement door 27 miljoen mensen bekeken. In 2013 en 2012 vond de finale plaats in de Verenigde Staten.

Voorafgaand aan de finale wordt een groepsfase gespeeld in Parijs, van 1 tot en met 4 oktober. De kwartfinales vinden van 15 tot en met 18 oktober plaats in Londen, de halve finales zijn op 24 en 25 oktober in Brussel.

League of Legends is veruit de populairste game binnen het zogeheten Moba-genre, dat staat voor ‘multiplayer online battle arena’. Twee teams nemen het tegen elkaar op in online wedstrijden en proberen elkaars basis te vernietigen.

Het spel heeft zo’n 67 miljoen maandelijks actieve spelers en dagelijks 27 miljoen. Riot Games stelt op zijn website dat League of Legends iedere dag tijdens piekmomenten meer dan 7,5 miljoen gelijktijdige spelers telt.

De teamleden worden onder bewaking naar en van het podium gebracht.

imagesUPEF9EOEZij zijn de nieuwe idolen en er zijn fanclubs. De teams worden steeds professioneler en hebben sponsors. Verder is er volledige merchandise: t-shirts, caps, en ander promotie materiaal. De omzet binnen deze branch is sterk groeiend. De verwachting is dat de omzet de komende jaren nog sterk zal stijgen.

Er is dus een hele wereld achter het gamen. De makers van de spellen hebben grote belangen, maar ook de providers en bedrijven als Google en Coca Cola. Door de spellen worden veel mensen bereikt. Dat is heel interessant voor veel commerciële bedrijven.

Op youtube.com zijn ook diverse filmpjes te vinden over deze kampioenswedstrijden. Vaak is er ook de mogelijkheid om online de wedstrijden te volgen.

Er is wel een MAAR…. Namelijk niet alle spelers worden wereldspelers. Door de verandering van het spel moeten de spelers veel uren per dag gamen om aan de top te blijven. Zoals bij elke topsport moeten de topsporters in conditie blijven.

In de laatste 10 tot 15 jaar is er een hele nieuwe wereld rondom gamen ontstaan. Deze wereld staat in de kinderschoenen maar groeit heel snel.