Pas geleden was ik op een verjaardag en daar vroeg Peter aan mij waar ik zoal mee bezig was. Ik vertelde dat ik mensen met een seksverslaving begeleid in het loskomen van hun verslaving. Ik merkte dat het om me heen stiller werd. “Oh, wat interessant”, kwam er als reactie. Peter ging vragen stellen. Hoe weet je dat iemand seksverslaafd is, waar merk je dat aan, denkt de verslaafde alleen maar aan seks, hoe vertel je dat je verslaafd bent. Ook anderen mengden zich in het gesprek. Heel voorzichtig werden de woorden gewogen. Men wilde niets ongepast vertellen.

In het verloop van het gesprek bleek dat er veel taboe en onbekendheid is over seksverslaving, zoals al bleek uit de bovengenoemde vragen. Seks is nog steeds een intiem en persoonlijk onderwerp. Soms bespreek je iets met je partner maar meestal geef je kleine signalen af en je hoopt dat je partner deze signalen oppakt. De actuele vragen niet stellen leidt vaak tot frustratie en onbegrip. Met als gevolg dat er andere vervangende activiteiten worden gezocht.

Deze vervangende activiteiten lijken in eerste instantie te leiden tot voldoende bevrediging. Maar al snel blijkt dat de bevrediging maar voor heel korte duur is. De frustratie en onbegrip blijven en worden zelfs aangevuld met schuldgevoelens, liegen en angst voor de gevolgen.

De prijs die betaald moet gaan worden voor de seksverslaving wordt steeds groter. Niet alleen de materiële prijs maar ook de emotionele prijs wordt cumulatief groter. Veel verslaafden willen deze prijs niet weten ook al weten zij echt wel wat het allemaal kost.

Wij begeleiden de verslaafde bij het bewust worden van deze prijs, het afwegen of de verslaving deze prijs waard is en zoeken naar alternatieven.

Vraag het e-book aan

Download het gratis ebook 'Drie mogelijke oorzaken van seksverslaving'.
Je gegevens worden nooit met derden gedeeld.