Ze zijn ongekend populair: Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Youtube. Internettoepassingen waarmee we tekstberichten, foto’s en fimpjes met elkaar kunnen delen. Ze hebben onze communicatie, online gedrag en tijdverdrijf flink veranderd in de afgelopen jaren.

Het is natuurlijk een gemakkelijke manier om op de hoogte te blijven en contact te houden met je vrienden. Het checken van Facebook en andere social media is ook een vorm van ontspanning. En als wij aan jongeren vragen waarom ze het gebruiken krijgen wij vaak te horen dat ze het doen als ze zich vervelen.

KEERZIJDE

Er is echter ook een keerzijde aan het gebruik van social media. Je kent ze misschien wel: de social media junkies die 24 uur per dag actief zijn op Facebook, Twitter en Instagram. Ze plaatsen en delen alles wat ze mee maken en als ze ergens hun mobiel niet mogen gebruiken worden ze erg nerveus. Grote kans dat zij verslaafd zijn social media! Het plaatsen van berichten en foto’s geeft hen bevestiging in de vorm van ‘likes’ en reacties. En iets wat bevestigend werkt, voldoening of positieve aandacht geeft, werkt voor sommige mensen verslavend. Als je de neiging voelt om gedrag dat bevestigend werkt of je voldoening geeft steeds te herhalen, kan er een gewoonte ontstaan die maar moeilijk te doorbreken valt. Bij mensen die hiervoor vatbaar zijn, kan zo’n mechanisme tot problematische gebruik van sociale media leiden. Vaak gaat dit ook samen met problemen op psychologisch en sociaal gebied: het vermindert je concentratievermogen, het verlaagd je prestaties, er ontstaat een afname van sociale activiteiten buiten internet en er kunnen depressieve gevoelens ontstaan.

Ik mis iets!!

De laatste tijd lezen wij steeds meer over FOMO (Fear Of Missing Out). Deze angst komt met name voor bij jongeren en komt voort uit het feit dat ze bang zijn om iets te missen. Dus zijn ze uren online. Dat kan een welkome afleiding zijn tijdens het studeren of werken. Maar wat de meesten niet weten is dat dit je concentratie enorm beïnvloedt. Onderzoek heeft aangetoond dat je na elke vorm van afleiding je zo’n 20 minuten nodig hebt om weer tot dezelfde concentratieniveau te komen. Dus even je Facebook checken lijkt onschuldig maar vermindert je productiviteit enorm!

Andere werkelijkheid

Als je naar social media kijkt dan valt op dat veel mensen alleen de leuke en mooie dingen delen. Het lijkt dan ook dat iedereen het voortdurend enorm naar zijn zin heeft en een geweldig leven leidt! Als je dit niet kun relativeren en blijft zien als de waarheid dan kan dit bijvoorbeeld depressieve gevoelens of gevoelens van jaloezie veroorzaken. Sommigen voelen zich eenzaam doordat zij zichzelf steeds met anderen vergelijken. Anderen worden onzeker, zijn teleurgesteld en krijgen een negatief zelfbeeld omdat hun berichten niet ‘geliked’ worden of er geen reacties op komen op hun berichten.

Verslaafd?

Of je verslaafd bent aan social media is o.a. afhankelijk van de hoeveelheid tijd en de frequentie die je er mee bezig bent en welk gevoel je erbij hebt.

Boek vrijblijvend een telefonische afspraak via onze contact pagina